PDA

View Full Version : Calculating Pay in lieu of Annual Leave


GaryE
05-03-2008, 09:52 AM
Can anyone help please? A salaried GP works 4 sessions (out of 8 ie 0.5wte) per week and towards the end of the contract has 6 leave days(sessions) to take as A/L but instead works them and is to be paid them with final salary. How do I calculate payment?
I have paid annual salary divided by 365 multiplied by 6 on top of normal salary for the month. This is on the basis that they have worked 6 extra days for me and as salaried, I have always paid one twelvth of the annual salary each month.
They argue I should pay annual salary divided by 52 divided by 4 multiplied by 6.
If you use my method based on a pretend annual salary of 10,000 based on the 4 sessions (I did say, pretend),
my calculation is:
10,000 / 365 = 27.39 * 6 = 164.38
Theirs is:
10,000 / 52 = 192.30 / 4 = 48.07 * 6 = 288.46

So you can see the scale of the difference. Anyone had this problem and got it solved? as this is a salaried post, surely this is the same for any member of staff on the payroll and the issue of it being for a salaried GP who works sessions should make no difference should it?

Janeking
05-03-2008, 12:48 PM
i dont think you can do it that way, dividing by 365 means that you include weekends and you would then have to include weekends ( and other days off) when calculating the 6 extra sessions undertaken.
As I see it you should pay her the way she wants it. The way I would calculate is this, considering she has 4 weeks annual leave:
48 weeks work @ 4 sessions a week = 192 seesions per year, for which she is paid 10,000 and given 4 weeks off ( 4x4 seesions). so the pay you give her per seesion is 10,000/192 = 52.08 per session. ( where do you get such a cheap locum:D)
so- for 6 extra sessions the pay is 6x52.08= 312.49.
Accept her method of working it out then:)

Lesley
25-03-2008, 01:52 PM
I think your salaried GP's method of working it out is the correct one.